Командващият британската армия нареди на войниците си да се готвят за война и победа над "армиите на Путин“ в сухоземна война в Европа, пише британското издание The Daily Mail.

Генерал сър Патрик Сандърс, който пое цялостното командване на британската армия тази седмица, предупреди войниците, че "ние сме поколението, което трябва да подготви армията да се бие отново в Европа“, тъй като инвазията на Русия в Украйна е разтърсила глобалната стабилност.

В емоционално послание до британските войски той пише: "Аз съм първият началник на Генералния щаб от 1941 г., който поема командването на армията в сянката на сухопътна война в Европа, включваща континентална сила... постоянната заплаха от Русия показва, че сме влезли в нова ера на несигурност. Мое единствено задължение е да направя нашата армия толкова смъртоносна и ефективна, колкото може да бъде. Времето е сега и трябва да се възползваме от тази възможност“.

Вестникът отбелязва, че това се случва в момент, когато "Путин заплашва НАТО и тази седмица смрази бившите съветски републики в Европа, като обяви: "Те са част от историческа Русия“.

Путин направи коментара в отговор на драматично изявление на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев, който сензационно обяви, че не признава самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск в Източна Украйна, посочва Daily Mail.

Токаев, който седеше на метри от Путин на Икономическия форум в Санкт Петербург (SPIEF) вчера, описа ДНР и ЛНР като "квазидържавни територии“.

"Ние не признаваме Тайван, Косово, Южна Осетия или Абхазия... ние прилагаме този принцип спрямо квазидържавните територии, каквито според нас са Луганската и Донецка народни републики“, заяви казахстанският президент.

Както коментира изданието, "руският президент седеше безмълвен, обмисляйки коментарите на Токаев, преди да отправи спокойно, но заплашително предупреждение“.

"Какво е Съветският съюз?“ — попита риторично Путин. "Това е историческа Русия“.

Той продължи да рисува Казахстан като нация, приятелска на Русия, но бързо добави: "Същото нещо можеше да се случи и с Украйна, но те не пожелаха да бъдат наши съюзници“.

Максимилиан Хес, сътрудник от Изследователския институт за външна политика, коментира пред The Telegraph, че репликата на Путин към Токаев е "явна заплаха“ и твърди, че Токаев е разчитал на руската подкрепа след мащабните бунтове в Казахстан през януари, които бяха потушени само с помощта на руски парашутисти, действащи в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Превод и редакция: Иван Христов