Командващият Военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл смята, че действията на Китай около Тайван "увеличават нивото на риск“ в региона, предава Reuters.

Кендъл отбелязва, че ученията на Китай около Тайван, включващи изстрелвания на ракети над острова и многократно пресичане на "средната линия“ на Тайванския проток, показват изключително провокативното поведение на Пекин.

"Живеем в опасно време... Военната дейност, извършена от Китай по време на посещението на председателя (на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси – бел.ред.) повиши нивото на риск и наруши редица норми: пресичане на линията беше първият случай, огън в изключителната икономическа зона на Япония, както и на други (страни) и стрелбите над самия Тайван...“

"Тези действия не са предназначени да насърчават мира и стабилността в региона, те са много провокативни и повишават нивото на риск... Надявам се, че тяхното поведение ще се върне към нормите, които бяха установени по-рано“, цитира агенцията Кендъл, говорейки по видеоконференция от американската тихоокеанска територия Гуам, където е като част от регионално пътуване, което включва също посещения в Австралия и Япония.

Той добави, че САЩ са загрижени за програмите за модернизация на въоръжените сили на Китай и поведението му в региона.

Ситуацията около Тайван ескалира след посещенията на острова на поредица американски делегации.На 2-3 август Тайван беше посетен от от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, а на 14-15 август от делегация, водена от сенатор Ед Марки.

КНР смята острова за своя провинция и винаги се противопоставя на всякакви контакти между представители на Тайпе и настоящи официални лица, особено високопоставени или военни служители от страни, с които Пекин има дипломатически отношения.

Превод и редакция: Иван Христов