Ръководителят на Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка и Северното командване на САЩ генерал Глен Ван Херк не изключи категорично възможността за извънземен произход на обектите, свалени през изминалата седмица над неговата страна и съседна Канада, отбелязвайки, че американските разузнавателни служби трябва да се занимават с този въпрос, пише списание Time.

"Ще дам възможност на разузнавателната общност и контраразузнаването да изяснят въпроса. В момента не изключвам нищо“, заяви той, отговаряйки на брифинг за журналисти в неделя дали Пентагонът се е отказал от версията за извънземен произход на обектите. "Продължаваме да оценяваме всяка заплаха или потенциална заплаха, неизвестни обекти, които се приближават до Северна Америка и се опитваме да ги идентифицираме“, добави генералът.

В същото време той призна, че американската армия в момента не може да каже какво точно държи тези обекти във въздуха. "Няма да ги характеризирам като балони. Ние не случайно ги наричаме просто обекти. Разбира се, в случая с <...> китайския разузнавателен балон, очевидно беше балон. Това са обекти и не мога да ги припиша на някаква категория по отношение на това, което ги държи във въздуха. Вътре в тази структура може да има топка, пълна с газ, или те може да имат някаква тласкова система. Но е очевидно, че те могат да останат във въздуха" обясни Ван Херк.

"Това, което виждаме, са много, много малки обекти, които имат много малка ефективна площ на отражение по отношение на радарното откриване“, отбеляза той, подчертавайки, че говорим за "много бавни обекти <...>, които, ако искате, се движат със скоростта на вятъра." "И за пилотите на височината, на която работят <...> е много, много трудно да ни дадат това, което може да се счита за фактологично и научно описание на това, което са видели. Затова също ще се въздържа да ви разкажа за този разговор“, обясни ръководителят на NORAD.

Според него и трите обекта, свалени през изминалата седмица, са били "сходни по размер и скорост на движение“. "Що се отнася до конкретната им форма, трябва да ги вземем в ръцете си, за да проучим степента на сходство на частите, формата, как излитат, дали имат двигател. Всичко това тепърва ще се установява", заяви генералът.

В същото време, според Мелиса Далтън, помощник-министър на отбраната за Западното полукълбо, и трите обекта са били различни от китайския балон, който беше свален на 4 февруари. "Разузнавателният балон от Китай, разбира се, беше различен от тях в смисъл, че знаехме точно какво представлява“, каза тя.

Обекти в небето над Северна Америка

В края на януари американските власти забелязаха китайски балон над континента на височина доста над стандартната за търговски въздушен транспорт и той не представляваше заплаха за хората на земята. На 4 февруари американската армия свали този "разузнавателен балон“ в националното въздушно пространство. Той, според Пентагона, се е занимавал със "събиране на важна информация“. Във връзка с този инцидент държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещение в Китай.

Китайското външно министерство протестира срещу "нападките и клеветите“ от Вашингтон. Както беше обяснено в Пекин, китайска метеорологична сонда се е озовала в американското въздушно пространство случайно.

Миналата седмица NORAD регистрира още три "неидентифицирани обекта“, два от които бяха свалени от американските военни в националното въздушно пространство, а още един над канадска територия. Беше отбелязано, че и трите обекта са много по-малки от китайския балон, намират се на по-ниска надморска височина и външно не приличат на него. Последният от тях беше унищожен в неделя над езерото Хурон на границата между САЩ и Канада, а останките му вероятно са паднали в канадски териториални води.