Украйна вече спечели тази война, но всяка война завършва с преговори и сделки. Това мнение изрази командирът на 57-ма отделна мотострелкова бригада Александър Бакулин, който един от първите влезе в битка с руснаците в района на Харков при преминаването им на границата.

С полковника разговаря журналист от ABC News. Той отбеляза, че боевете в района на Харков продължават. ВСУ са успели да забавят настъплението на руснаците и да стабилизират фронта. Въпреки това, въпреки че руснаците вече не напредват толкова бързо, колкото в първите дни на офанзивата, те все още напредват. Бакулин подчерта, че те "все още имат резерви и ще ги вкарат в битка“.

Той също така отбеляза важността на споразумението за нова помощ за Украйна от САЩ.

"Да, нашите войници са храбри, но без тази помощ, без тези оръжия, снаряди, всичко, без това нямаше да можем да продължим да воюваме срещу Русия, просто защото сме много по-малки от Русия“, обяснява военният.

Освен това командирът призна факта, че войските отстъпват, но подчерта, че това е нормална практика по време на военни действия. Той също така даде да се разбере, че му харесва да е близо до руската граница.

"Да стреляш по руснаци на руска територия е много по-приятно, отколкото да стреляш по тях на украинска земя“, казва той.

Но въпреки успехите, които руснаците постигнаха, той отхвърля идеята, че Украйна губи войната.

"Аз лично смятам, че вече сме спечелили тази война. губят територия. Въпросът е в кой момент ще приключи и на какъв етап. (...) Всяка война завършва с мирни преговори и сделки“, подчерта Бакулин, като призна, че може да се наложи да се загубят територии.

Военният даде пример с Финландия, която някога се е борила срещу много по-голям враг в лицето на СССР.

"Да, тя загуби някои територии, но все още съществува като държава и Русия дори не гледа в тази посока, но се надявам, че няма да загубим нашата земя“, отбеляза командирът на бригадата.

Войната далеч не е приключила, а недостигът на тежки оръжия все още е критичен от оперативна гледна точка. Когато Бакулин беше попитан за загубите, причинени от липсата на оръжие, той отговори кратко:

"Потта на артилеристите спестява кръвта на пехотинците, но ако без снаряди има само пот, тогава пехотинци плащат за това с кръвта си“

Командирът на 57-ма бригада отбеляза, че е съгласен, че американската подкрепа е необходима за водене на войната.

"Разбирам, че сме похарчили парите на техните данъкоплатци. Парите на гражданите на тези страни. Ние разбираме това. Но ние се борим, защото искаме да бъдем с вас, да бъдем част от цивилизования свят. Искаме да играем във вашия отбор. Да, сега преминаваме през трудни времена, но аз вярвам, че се борим за ценностите, които Съединените щати насърчават в света, и те винаги са отстоявали тези ценности“, завърши той.