Популярният сред туристите "Коледен трамвай" в Будапеща тази година ще се движи без празнично осветление заради икономии на тока, съобщи кореспондент на РИА Новости от унгарската столица.

Трамваят, който традиционно се движи през центъра на Будапеща и крайбрежието на река Дунав от края на ноември до Рождество Христово, е особено популярен сред туристите и децата, като тази година с цел икономия не е украсен отвън с LED светлини. Вместо тях са сложени гирлянди и топки, отбелязва агенцията.

Компанията подканя пътниците да направят дарения за приюта за бездомни, като информация с QR кодове за парични преводи е достъпна в превозното средство.

Потребителите на социалните мрежи изразиха съжаление и неразбиране: "Това не е коледен трамвай, а просто измама!“, "Светещ трамвай без светлина е като кюфтета без месо“, "Жалко, че коледният трамвай бе отнето от хората, носеше поне малко забавление".

Някои призоваха компанията да оповести спестената сума и изразиха съмнение, че подобна мярка за спестяване ще се оправдае и ще компенсира загубата на туристи, които атракцията традиционно привлича.

По-рано властите на унгарската столица решиха да се откажат от светещата коледна украса по улиците на града, за да спестят почти 30 милиона форинта (около 70 хиляди евро). Те обаче решиха да проведат и двата традиционни панаира в центъра на Будапеща, които отвориха врати в средата на ноември.