Малко преди годишнината от началото на войната в Украйна Европейският съвет свика специална среща на върха в Брюксел, на която ще се съберат всички държавни и правителствени ръководители на 27-те държави-членки на Общността. Ще присъстват също председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Очаква се и специален гост: украинският президент Володимир Зеленски потвърди в сряда вечерта присъствието си на дискусиите в Брюксел. Така той потвърди разпространената по-рано информация, включително от евродепутати, че има "вероятност от извънредна пленарна сесия в присъствието на украинския президент“.

За какво става въпрос?

Основната тема ще бъде продължаването на подкрепата за Украйна. Европейският съвет обсъжда и оформя общия европейски курс, но не приема никакви решения.

Според канцлера на ФРГ Шолц Фон дер Лайен и Мишел трябва да докладват на срещата за посещението им в Киев миналата седмица. Очаква се да бъде обсъдена и по-нататъшната процедура за евентуално присъединяване на Украйна към ЕС. Все още няма график, но според Шолц срещата на върха ще потвърди обещанието, "което Европейският съвет даде на украинците миналия юни: Украйна принадлежи на Европа, нейното бъдеще е в Европейския съюз“, поясни той в изявление в навечерието на срещата.

Освен това се очаква да бъде засегната темата за доставките на оръжия за Украйна. В допълнение към вече обещаните танкове Leopard 2 от редица западни страни, както и M1 Abrams от САЩ и Challenger 2 от Великобритания, няколко държави от Общността искат да доставят на Украйна повече от 100 по-стари танка Leopard 1.

Какво иска Украйна?

На 24 февруари се отбелязва годишнината от началото на войната в Украйна. В момента страната е под все по-голям натиск - например в района на Бахмут. Има опасения, че Русия може да започне нова офанзива около годишнината.

Времето е малко – и затова Украйна изисква повече тежки оръжия от Запада възможно най-бързо. По време на изненадващо посещение във Великобритания в сряда Зеленски призова за предоставянето на Киев на изтребители, за да се противопостави на Русия. Те биха означавали "криле за свобода“ за неговия народ.

Федералното правителство в Берлин засега отказва да достави бойни самолети. В сряда Шолц предупреди за "конкуренция с наддаване“, базирана на мотото: "Бойни танкове, подводници, самолети – кой иска повече?“. Германия няма да участва, припомня думите му вестик Die Zeit.

Канцлерът защити своята линия по въпроса за доставките на оръжие. "Сплотеността в нашия съюз е най-големият ни актив. Ние поддържаме и укрепваме тази кохезия, като първо подготвяме решенията поверително – и едва след това ги съобщаваме“.

Досега Германия е обещала да достави 14 Leopard 2 и е одобрила оръжейната индустрия да изнесе до 178 танка в Украйна. Според министъра на отбраната Борис Писториус, Украйна също ще получи ракети, пет допълнителни Cheetah и още пет Badger до края на месеца. През март ще бъдат доставени пет машини Biber.

Какви други теми ще бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС?

В допълнение към Украйна, европейският отговор на зелената програма за субсидиране на САЩ и проблемите с миграцията ще бъдат сред обсъжданите теми.

САЩ искат да подкрепят развитието на щадящи климата технологии с почти 370 милиарда долара. ЕС се опасява от икономически проблеми в резултат на закона. Ще "разгледате много внимателно дали и къде нашите програми все още оставят пропуски и как след това можем да ги затворим. Състезанието за субсидии със САЩ със сигурност би било грешен подход“, коментира Шолц.

Според австрийския канцлер Карл Нехамер няколко държави настояват за конкретен напредък в дискусиите по темата за миграцията, за да се ограничи рязкото нарастване на нелегалната миграция, наблюдавано през последната година. "Най-накрая се нуждаем от ясен и недвусмислен ангажимент за укрепване на защитата на външните граници и използване на подходящите финансови ресурси от бюджета на ЕС за това“, заяви Нехамер в интервю за Die Welt.