Бойците, които поеха отговорност за рядко нападение в разположената на границата с Украйна Белгородска област в Русия, са членове на доброволчески отряд, съставен от руски граждани, които се бият редом украинските сили срещу собствената си страна, уверяват в редакцията на американския вестник The New York Times.

Легионът "Свобода за Русия“, както се нарича доброволческият отряд, е създаден миналия август, за да даде възможност на руснаците, които се противопоставят на войната в Украйна, да вземат оръжие и да се бият заедно с гражданите на съседната страна. Боевете на тези "антикремълски руски доброволци“ са ограничени предимно до фронтовите линии в Украйна, както и в и около Бахмут.

Това се промени тази седмица, когато групата обяви, че нейни бойци, заедно с руснаци от друга група, наречена Руски доброволчески корпус, са преминали границата и са "освободили“ няколко селища в Русия. Във вторник Легионът "Свобода за Русия“ заяви, че боевете в района на Белгород продължават, въпреки че Министерството на отбраната в Москва обяви, че всички бойци, които не са били убити, са били изтласкани обратно в Украйна.

"Това е първата операция на легиона на руска територия и в бъдеще мащабът на нашите действия само ще нараства“, увери един от членовете на отряда, представил се с псевдонима Цезар.

50-годишният доброволец отговаряше на въпроси, изпратени от медията. Руският доброволчески корпус, който твърди, че се е присъединил към операцията на легиона, пое отговорност за предишно, по-ограничено нахлуване в Русия през март.

Не е ясно какво е участието на украинската армия в операцията. Легионът "Свобода за Русия“ действа под егидата на Международния легион на Украйна, бойна сила, която включва части, съставени от американски и британски доброволци, както и беларуси, грузинци и други. Той се контролира от Въоръжените сили на Украйна и се командва от украински офицери.

Високопоставен украински служител, говорил при условие за анонимност, бе категоричен, че военните на Киев до голяма степен са имали единствено поддържаща роля, защитавайки границата на Украйна в района в случай на руска контраатака. Нито един украински войник не е навлязъл на руска територия, увери представителят на Киев.

В подразделенията, участвали в операцията, има загуби, но не толкова, че да повлияят на бойната им готовност. Източникът обаче не предостави допълнителни подробности.

Доскоро легионът "Свобода за Русия“ не се радваше на внимание, отчасти за да защити войниците и техните семейства от репресии от страна на Русия, но също и поради нежеланието на Украйна да подчертае подвизите на войници, чиято родина е убила толкова много украинци, обяснява вестникът.

Няколкостотин руснаци са били разположени на фронтовите линии в Източна Украйна, съобщиха официални лица, но украинските военни не разкриха точно колко руснаци се бият на страната на Киев.

Мотивите на руснаците, воюващи за Украйна, са различни. В интервюта по-рано тази година някои казаха, че вече са живели в Украйна, когато е започнала войната и са изпитвали нужда да защитят "осиновената си родина“. Други, често без военен опит, преминаха в Украйна след началото на войната и се записаха да се бият.

Присъединяването не е лесно, казват руските войници. След попълване на въпросник, те биват подлагани на няколко кръга проверки на миналото и на полиграф. Недоверието сред украинците е високо. Има няколко опита от руското разузнаване да проникнат в легиона "Свобода за Русия“, разкриха украински официални лица.

Говорител на руското военно ведомство обяви във вторник, че нападателите са били отблъснати и че десетки са били убити.

Но Цезар твърди, че битката е продължила през целия ден във вторник и че една руска пехотна рота е била унищожена. Неговите твърдения не могат да бъдат независимо потвърдени. Високопоставеният украински служител заяви, че военните очакват потвърждение, включително видео от дронове, за съдбата на руската пехотна рота.

"Целта на операцията, започнала вчера, беше създаването на демилитаризирана зона между Русия и Украйна, елиминирането на бойци, които служат на режима на Путин, и демонстрация на народа на Русия, че е възможно да се създаде съпротива и да има борба срещу режима на Путин вътре в Русия. Тези цели бяха успешно постигнати“, заключи Цезар.