В Благоевград отвори врати македонският културен клуб "Никола Вапцаров“, който предизвика лавина от реакции както в София, така и в Скопие, коментират в редакцията на електронното издание "еMagazin.mk“.

Македонските власти, като се започне от президента Стево Пендаровски, до министър-председателя Димитър Ковачевски и министъра на външните работи Буяр Османи, подчертаха, че това е клуб, зад който стоят частни лица.

Северна Македония има културен център в София, който се издържа от държавата, така че това е вторият македонски клуб в България, а наскоро Ковачевски обяви, че държавата ще открие македонски културен клуб в Благоевград.

Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи отиде по-далеч от всички и обяви, че е щял да провери кой стои зад македонския клуб и че откриването му не е функция на стратегическите интереси на държавата.

В крайна сметка обаче от месеци е ясно кой финансира отварянето на клуба – членовете на македонската общност в Торонто - Глигор Цанев и Минчо Остас, а посредник е Македонското международно движение за човешки права.

Става дума за дружество за защита на основните човешки права в Благоевград, дружество, което многократно изтъква подкрепата си за европейската интеграция на Македония и за добросъседството между Македония и България, информираха от ОМО "Илинден"-Пирин, припомня изданието.

"Откриването на клуб на името на поета антифашист Никола Вапцаров не е същото като отварянето на "културен клуб" на името на терорист и сътрудник на Хитлер. Културната дейност на македонците в България не е провокация! Културната дейност на македонците в България не може да навреди на истинските и искрени добросъседски отношения - точно обратното!

Нека ние, македонците в България, решим какво ни трябва и какво е в наш интерес. Вие така или иначе се отказахте от нас! Който не се е отказал от нас – да заповяда в неделя. Добре дошъл е!“, увериха от ОМО "Илинден“-Пирин.