Направо от класната стая до търговията с ценни книжа, докато е бил тийнейджър, Серджо Ермоти изгражда кариера, която проследява бума на Уолстрийт, започнал през 80-те години на миналия век и завършва със стабилизирането на най-голямата банка в Швейцария, след като стана жертва на последния финансов срив, пише Reuters.

Сега той е помолен да го направи отново

Първоначално Ермоти е бил издигнат в главен изпълнителен директор на UBS Group AG (UBSG.S) през 2011 г. заради скандал с измамни търговци. Той помогнал за възобновяването на банката, преди да напусне девет години по-късно.

Сега 62-годишният банкер отново поема кормилото, докато UBS се бори с потенциално още по-голям проблем - поглъщането на втората по големина банка в страната от един гигантски мениджър на богатства, без да обезпокоява нито инвеститорите, нито глобалния елит, който ѝ поверява своите милиарди, нито Швейцарските граждани.

Ермоти, който е искал да стане спортист, преди да се занимава с банково дело, ще ръководи деликатната задача да усвои някогашния конкурент Credit Suisse, който беше спасен преди 10 дни с приблизително 260 милиарда франка (280 милиарда долара) държавна подкрепа и продаден на UBS, след поредица от скандали.

Ермоти ще трябва да съкрати хиляди служители и да ореже инвестиционната банка, която носи голяма част от вината за колапса на Credit Suisse. В същото време трябва да увери богатите по света, че парите им все още са в добри ръце.

"Той е точният човек за тази работа“, заяви Беат Витман, председател на Porta Advisors, швейцарска бутикова консултантска фирма.

"Но реалноста скоро ще окаже влияние. Той ще трябва бързо да реши какво да запази и какво да продаде, и кога. Ще бъде трудно да останем приятели с всички.“

Моментът е критичен и Ермоти трябва да убеди всички, че е швейцарец (свой), което може да му даде предимство при финализирането на сделката у дома, където мнозина са ядосани, че правителството трябва да спасява банка, обхваната от скандал и известна най-вече с каубойската си култура.

Банкерът е от италианоговорящия швейцарски кантон Тичино.

Швейцарските политици са нащтрек след спасяването на банката, докато се подготвят за националните избори през октомври. Сделката създава нова банка с активи, приблизително два пъти по-големи от цялата икономика на алпийската нация. Освен това е натоварена със сложни финансови деривати.

Някои намериха назначението му за окуражаващо. Швейцарският депутат Роджър Копел, член на дясната Швейцарска народна партия, изпрати туит с една дума до снимка на Ермоти: "Умен“.

Ермоти, който заяви, че се е върнал в UBS, чувствайки това, което той нарече "призив за работа", ще трябва да убеди швейцарските политици, че разходите за спасяването няма да се увеличат и че сделката може да успее.

"Това не е швейцарско решение“, каза председателят на UBS Колм Келъхър, опитвайки се да омаловажи ролята на националността на Ермоти за получаване на работата, като по-късно призна: "Да си швейцарец помага“.

Ермоти може да се наложи да убеждава властите в Швейцария, че UBS трябва да запази "частта на съпротивата", местната банка на Credit Suisse, каза Уиттман от Porta Advisors. "Вече има огромен натиск върху UBS за това“, каза той.

Швейцарски корени

Ермоти започва кариерата в тийнейджърска възраст, като чирак в семейната Corner Bank, преди да започне работа в отдела за ценни книжа и да направи големия си пробив в Merrill Lynch през 1987 г., започвайки операция на швейцарските капиталови пазари от нулата.

По време на финансовата криза от 2008 г. UBS, а не Credit Suisse, взе лъвския пай от подкрепата на държавата. UBS взе назаем от десетки милиарди долари, за да помогне за плащането на проблемните дългове, включително високорискови заеми.

Ермоти, който по онова време показваше своите швейцарски корени, обещавайки да върне предишната слава на банката, получил заслуги за нейното възстановяване.

Ермоти проявил предпазлив тон, съпроводен от председателя на UBS Келехър, и помолил за "малко търпение" от "няколко месеца", за да позволи на банката да изработи план.

Едно от най-големите предизвикателства пред Ермоти може да бъде предотвратяването на това проблемите на Credit Suissе да заразят UBS, което ще включва срив на нейната инвестиционна банка и нейните тромави деривати.

Анализаторите и инвеститорите са притеснени. KBW понижи рейтинга на акциите на UBS. Агенцията за кредитен рейтинг Moody's коригира мнението си в отрицателно за перспективите на някои от рейтингите на банката.

"Серджо ще управлява инвестиционната банка“, каза напускащият главен изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс пред журналисти, определяйки инвестиционната банка Credit Suisse, която натрупа загуби от повече от 6 милиарда швейцарски франка през 2021 г. и 2022 г., като един от основните рискове при сделката.

Разплитането на финансите на Credit Suisse обаче е само част от проблема.

"Ако направите нещо нередно като банка или имате хора, които правят лоши неща в банката, това ви струва много повече от какъвто и да е кредитен риск или пазарна позиция“, заяви Ермоти пред Bloomberg, когато все още беше главен изпълнителен директор.

Като напомняне за проблемите на Credit Suisse, финансовата комисия на Сената на САЩ издаде осъдителен доклад, в който се заявява, че банката е продължила да помага на свръхбогатите американци да укриват данъци дори след постигането на споразумение за признаване на вината с правителството на САЩ през 2014 г.

"Ние не искаме да внасяме лоша култура в UBS“, каза Келехър. "Очевидно има части от Credit Suisse, които са имали такава. Трябва да пресеем всички през културен филтър.“