Коалицията на обединената албанска опозиция в Северна Македония – ВЛЕН, определи вписването на българите като държавотворен народ в Конституцията на страната за един от най-важните си приоритети, съобщава скопската електронна медия A1 On, като се позовава на изявление от политическото образувание.

"Новото правителство на Република Северна Македония вече се договаря, то ще се състои от победителя от македонския блок и победителя от албанския блок. ВЛЕН, като коалиция на обединената албанска опозиция, се утвърди на изборите на 8 май като носител на етническата легитимност на албанските избиратели“, се казва в разпространения текст.

"Конституционните промени са един от най-важните приоритети на ВЛЕН, като се започне от вписването на българите в Конституцията като условие за продължаване на европерспективите, заличаването на срамната формулировка за 20% и промяната на модела за избор на държавен глава. Имайки предвид, че това са инициативи, които изискват висока степен на консенсус, ВЛЕН влиза в политическите процеси, за да ги постигне, а не както досега - да бъде само като восъчна фигура с много грим и малко съдържание“, става ясно още от изявлението на коалицията.