Западните съюзници на Украйна проведоха поредна среща във формат "Рамщайн". Този път срещата се проведе онлайн. РБК-Украйна обобщава резултатите от дванадесетия "Рамщайн".

По традиция срещата е открита от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Според него срещата е посветена на укрепването на отбраната на Украйна, по-специално на доставката на 155-мм снаряди, системи за противовъздушна отбрана, радари и други боеприпаси.

Отделно Остин се е спрял на последните съобщения от съюзническите страни. По-конкретно, Германия, която е обявила доставката на танкове Leopard, Дания се е ангажирала със системи за противовъздушна отбрана, а Франция с AMX-10 RC "леки танкове“. Освен това партньорите ще продължат да обучават украински войници на своите полигони, по-специално обучението на екипажи на танкове M1 Abrams вече е започнало.

Към май 2023 г. Украйна е получила 65 милиарда долара ( 118.04 милиарда лева) военна помощ от западните съюзници. Трябва да се отбележи, че според оценките на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) общите военни разходи на Русия през 2022 г. възлизат на 86,4 милиарда долара ( 156.90 милиарда лева).

"Сега целият свят вижда какво прави Украйна. Той вижда, че Русия продължава да използва хиперзвукови ракети. Благодарение на модерните системи Patriot Украйна вече е в състояние на 100 процента да сваля вражески ракети. И ние вече видяхме това в действителност. Русия не успеява да доминира във въздушното пространство на Украйна. Затова фокусът на нашата дискусия ще бъде именно върху безопасното небе над Украйна", е добавил Остин.

Какво е договорено?

Коалиционни F-16

На заключителната пресконференция Остин е говорил подробно за авиационната коалиция, която ще започне да обучава украински пилоти на самолети F-16.

"Това ще бъде сериозен процес, но благодарение на координацията в рамките на нашата контактна група ще бъде възможен. Благодарение на Дания и Нидерландия, които решиха да ръководят европейската коалиция. Нашите колеги от тези страни ще работят със САЩ и други съюзници за разработване на програма за обучение. Норвегия, Португалия, Белгия и Полша също ще допринесат и очакваме и други страни да се присъединят“, е подчертал Остин.

Според него програмата трябва да бъде изготвена бързо, за да могат пилотите да започнат да изучават F-16 през следващите седмици.

Критично оборудване



Контактната група е обсъдила дългосрочна подкрепа за Украйна, по-специално за критично оборудване. Министрите на отбраната на съюзническите страни са потвърдили намерението си да увеличат военното и промишленото производство.

Представителите на Пентагона не уточняват за какво оборудване става дума.

Танковете Leopard

Освен това участниците в срещата във формат "Рамщзйн" са обсъдили доставките на Leopard в Украйна, програмите, покриващи необходимите ресурси за това, а също така се споразумяха да създадат център за поддръжка на танкове.

Наземни системи за ПВО



Особено внимание членовете на контактната група са обърнали на опазването на украинското въздушно пространство. Лойд Остин е попитан колко самолета F-16 могат да осигурят САЩ.

"Ние сме съсредоточени върху факта, че Украйна трябва да защити своите граждани и своята инфраструктура. Но когато говорим за въздушно пространство, ние се фокусираме върху наземните способности. Сега можете да видите, че има впечатляващо количество (оборудване за противовъздушна отбрана) вече е предоставено, но това не е достатъчно. И ние ще продължим да работим в тази посока“, е заявил Остин, избягвайки отговора.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили е заявил, че в момента съюзниците се опитват да затворят украинското небе по най-бързия, евтин и ефективен начин.

"Когато говорим за F-16, цената дори на дузина такива изтребители е много висока. А за да се противопоставиш на руснаците във въздуха, трябва да имаш много изтребители. След като обобщим финансовите резултати, ние разберете, че ще бъде по-бързо и по-евтино да инвестирате в системи за противовъздушна отбрана, за да затворите небето над Украйна“, е подчертал той.

Мили е добавил още, че е необходимо време, за да се обучат достатъчно пилоти.

Кой друг обяви помощ:

Финландия

Финландската страна отпусна 16-ия пакет военна помощ за 109 милиона евро ( 212.90 милиона лева). Той ще включва противовъздушно оръжие и боеприпаси. Общата помощ на Финландия за Украйна вече възлиза на 1,1 млрд. евро (2.15 млрд. лева).

Както се посочва във финландското министерство на отбраната, от съображения за сигурност няма да има допълнителна информация за съдържанието на пакета и методите на доставка.

Швеция



Швеция се присъедини към авиационната коалиция. Очаква се няколко украински пилоти да бъдат допуснати до основно обучение и тестови полети на изтребители JAS 39 Gripen.

Според шведските медии това може да се счита за първа стъпка към това Украйна да закупи тези самолети. Според премиера Пол Джонсън обаче е малко вероятно това да бъде направено в близко бъдеще.

Първо, сега в Швеция няма много такива бойци и всички те са на бойно дежурство. Второ, приоритет за Украйна са американските F-16. Джонсън подчертава, че Gripen е по-скоро за дългосрочен план, тъй като те са по-евтини от конкурентите и се считат за по-лесни за овладяване.

Литва

Министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас е обявил нов пакет, който ще включва дронове, боеприпаси, дажби суха храна и друга подкрепа.

"Нашата подкрепа за Украйна е инвестиция в нашата собствена стабилност, възпиране и отбрана. Само победата на Украйна ще помогне за възстановяване на мира и стабилността в евроатлантическото пространство", е добавил той на срещата на контактната група.