Бивша служителка на администрацията в Ню Йорк заведе дело срещу кмета Ерик Адамс, когото обвини в сексуален тормоз през 1993 година, когато и двамата работели в транспортната полиция на града, съобщава Reuters.

В гражданско дело, заведено в щатския съд на Ню Йорк в Манхатън, бившата служителка на отдела Лорна Бийч-Матура твърди, че се е доверила на Адамс и се е обърнала към него за помощ, тъй като той е бил лидер на Асоциацията на защитниците на полицията в Ню Йорк по това време и се е застъпвал за равенство и справедливо отношение към чернокожите служители. Докато е работила в транспортния отдел, тя твърди, че многократно е била изправена пред сексуален тормоз и дискриминация.

Адамс се съгласил да й помогне да получи повишение и предложил да я закара до дома, за да обсъдят въпроса, но вместо това спрял на тъмно място, където поискал сексуални отношения в замяна на помощта си.

Според Бийч-Матура той насила постави ръката й върху гениталиите му, след което започнал да мастурбира и еякулирал върху нея. След това я оставил на метростанция.

Според жалбоподателката, Адамс "като отмъщение за отказа на сексуалните му искания“, я издействал тя да бъде преместена в друг отдел, където е била принудена да напусне по време на съкращения.

Законът на щата Ню Йорк позволява завеждане на гражданско дело за сексуално посегателство, независимо от това преди колко време е извършено.

Адамс, чрез адвокати, категорично отрече обвиненията.