Украинската православна църква-Московска патриаршия (УПЦ-МП) е прекратила съществуването си в Лвов в резултат от дейвствията на местните власти, които изцяло са отнели собствеността й. Това заяви в четвъртък кметът на града Андрий Садовий в Telegram.

"За тези два дни завършихме историята на Московската патриаршия в нашия град“, написа той в своя канал в Telegram.

Садовий уточни, че дървената църква в името на равноапостолния княз Владимир, която властите смятаха за самострой, е разрушена, други храмове на УПЦ ще бъдат прехвърлени на Православна църква на Украйна (ПЦУ) или други организации.

"Самостройът на Сихов е демонтиран. Храмът на улица Бобанич сега ще се използва от религиозната общност на ПЦУ“, разясни градоначалникът.

Помещенията на улица Пекарская, които принадлежаха на каноническата църква, вече са отнети от УПЦ и в бъдеще, според него, ще бъдат преназначени за рехабилитация на военните. Друга енория на УПЦ на улица Антонович спря богослуженията, тъй като собственикът на помещението развали договора за наем с нея, продължава кметът.

Във вторник Садовий обяви, че имуществото на УПЦ в Лвов ще бъде прехвърлено на града или на ПЦУ. В сряда заместник-ръководителят на Областния съвет на Лвов Юрий Холод заяви, че катедралата "Св. Георги" на УПЦ е прехвърлена на ПЦУ.