Редица съюзници на Украйна, включително САЩ, обмислят налагането на почти пълна забрана на износа за Русия, пише Bloomberg.



Изданието отбелязва, че според неназовани източници "представителите на Г-7 обсъждат идеята за подобни ограничения преди срещата на върха през май в Япония". В същото време се планира присъединяването на страните от ЕС към забраната за износ. Тази идея се обсъжда и може да бъде преразгледана.

Събеседниците на изданието уточняват, че ограниченията предвиждат забрана за износ на всички стоки, без тези включени в списъка с изключения. В същото време продажбата на редица стоки в Русия вече е разрешена, ако санкциите не ги забраняват.



Ако подобен ход бъде одобрен, тогава лидерите на страните от Г-7 ще трябва да съгласуват списък с изключения. Вероятно в него ще има лекарства и селскостопански продукти, допълват журналистите.

Bloomberg подчертава, че сега има сериозни пречки пред въвеждането на подобни ограничения. По-специално това се дължи на факта, че новите критерии ще трябва да бъдат одобрени от всички страни от ЕС и това ще предизвика интензивен дебат.

Според базирания в Женева Trade Data Monitor Русия продължава да получава стоки от Европа, САЩ, Канада и Япония на стойност 66 милиарда долара. А членовете на "Голямата седморка" смятат доставките за твърде изгодни за Кремъл в условията на война. Освен това Руската федерация продължава да намира начини за заобикаляне на санкциите, пише изданието.