Снощи Киев беше подложен на най-масираната атака от началото на вонните действия, това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от УНИАН.

"Благодарение на нашите сили за противовъздушна отбрана всичките 36 дрона бяха свалени. Това е най-масираната атака срещу нашия град от началото на войната", е подчертал Кличко.

Той е отбелязал, че никой от жителите на града не е загинал в резултат на това нападение. В същото време има щети по редица обекти. По-специално, според Кличко, са пострадали жилищни сгради, както и детска градина и училище. Най-сериозни са разрушенията на многоетажна жилищна сграда в квартал Святошин, пише украинската медия.

"Пострадали са и хора от тази сграда... Ранени към днешна дата са 5 души, двама от тях са в болница. Един човек е опериран. Няма опасност за живота на пострадалите. Състоянието на оперирания е стабилно, аз току-що говорих с лекарите...“ , е добавил кмета.

През нощта срещу 8 май руските войски са атакували Киевска област с ударни безпилотни самолети Шахед-136/131 иранско производство. Според ВВС на украинските въоръжени сили са използвани 35 ударни БЛА, които са атакували от северна посока, летище Сеща (Брянска област), съобщава УНИАН.

"Всичките 35 "Шахед-136/131" са унищожени от силите и средствата за противовъздушна отбрана на авиационно командване "Център" на ВВС, във взаимодействие с членовете на Силите за отбрана на Украйна".

Повече от 3 часа е продължила тази нощ въздушната тревога в столицата и региона. Сутринта Киевската градска военна администрация е съобщила за последствията от враждебната атака на дрон срещу столицата: в столичния квартал "Святошин: са повредени 7 автомобила, а друга кола е запалена, вероятно поради падащи отломки, такива са паднали върху жилищна сграда, повредени са прозорци и фасади, има падащи отломки върху пътното платно, съобщава медията.