В интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), цитирано широко от медиите във ФРГ, кметът на украинската столица Виталий Кличко призна, че през януари е обмислял да призове жителите на Киев да напуснат града.

С целенасочени атаки срещу украинската инфраструктура, Русия искаше да "изтормози“ населението, увери Кличко. Според собствените му изявления е обмислял да евакуира украинската столица заради масираните руски въздушни удари по инфраструктурата през зимата. "През януари бяхме доста близо до това да призовем населението да се евакуира“, заяви Кличко пред RND. "Най-лошото прекъсване на електричеството продължи 14 часа. Нямаше ток, нямаше вода, нямаше отопление. За щастие времето беше меко“, разказва кметът на украинската столица.

През октомври Русия започна да нанася удари по инфраструктурата на Украйна, за да бъде унищожена електропреносната мрежа и да се превърнат украинските градове в необитаеми, коментират от редакцията. Киев и пристанищният град Одеса бяха особено засегнати, допълва изданието.

Инфраструктурата в Киев с неговите почти три милиона жители бе спасена от колапс само с "много сила и енергия“, увери Кличко пред RND. Служителите на общинските фирми са работили денонощно в най-критичните моменти.

По отношение на германската система за противовъздушна отбрана Iris-T, Кличко увери, че "тя спаси хиляди човешки животи по време на въздушните нападения над Киев. Нашите военни са във възторг от Iris-T. Всеки изстрел е попадение, нито един не пропуска“.

Кличко благодари на германците, но също така разкритикува федералното правителство в Берлин: "Германия е един от най-големите поддръжници на Украйна по отношение на финансовата помощ и доставките на оръжие. Но е вярно, германското правителство взема решенията си твърде бавно и ние плащаме крайната цена за това: животите на нашите войници и животите на нашите граждани“.