В случай, че руските удари по енергийната инфраструктура продължат, в Киев може да настъпи "апокалипсис", жителите на столицата трябва да са готови за евакуация. Това заяви кметът на Киев Виталий Кличко в интервю пред Reuters.

"Киев може да загуби енергийното и водното си снабдяване, както и отоплението. Може да се случи апокалипсис като в холивудските филми, когато животът в къщи стане невъзможен поради ниските температури. Ние обаче се борим и правим всичко възможно това да не се случи“,увери градоначалникът.

Той призова жителите на украинската столица да приготвят запаси от храна и питейна вода, както и да държат готови вещи и документи, ако възникне необходимост от незабавна евакуация след спиране на тока. "Но засега, според него, няма нужда от евакуация, тъй като недостигът на електроенергия в града е само 20%, а състоянието остава стабилно“, пише изданието.

Кличко добави, че Киев подготвя пунктове за отопление в различни райони, но те не са достатъчни, за да поемат цялото население. Подготвили сме около 500 автономни отоплителни точки, но за тримилионен град 500 точки са нищо“, обяснява той.

Според последната информация, градските власти призовават правителството, бизнесът да бъде добавен към списъка на институциите, които ще работят на автономни източници на енергия.