Кралските военноморски сили на Великобритания съобщават, че разследват документи, отбелязани като "официално чувствителни", които са били открити в тоалетната на кръчма Wetherspoons, съобщава ВВС, като се позовава на The Sun.

Според The Sun, документите съдържат подробности за HMS Anson - един от най-модерните кораби на флота.

Вестникът пише, че те са били оставени в кръчмата в Далтън-ин-Фърнес, като според източник са били открити на пода на тоалетна кабина.

Военноморските сили заявяват, че това са "общи" документи без класифицирана информация.

В изявление говорителят на Кралския флот съобщава, че "това са общи документи за обучение, които не носят класифицирана информация. Ние обаче приемаме всички въпроси на сигурността изключително сериозно и ще разследваме обстоятелствата около откриването им".

HMS Anson е ядрена атакуваща подводница, която е построена в корабостроителницата на BAE Systems в Далтън-ин-Фърнес, Къмбрия, много близо до кръчмата, където са намерени материалите.

Дългата 97 метра (318 фута), 7800 тона подводница с ядрен двигател е петата от новите атакуващи подводници от клас Astute, които се присъединяват към флота на ВМС.

Според Министерството на отбраната подводниците от клас Astute са "най-големите, най-модерните и най-мощните" атакуващи подводници, експлоатирани някога от ВМС и Anson е в състояние да обиколи земното кълбо, без да изплува отново.

Корабът ловец-убиец сега е във военноморската база на Негово Величество в Клайд, Шотландия.