Бившият командир на силите на НАТО за Европа Уесли Кларк, бившият ръководител на ЮНМИК Бърнард КЪшнер и бившият ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ в Косово Уилям Уокър ще свидетелстват в защита на предходния държавен глава на Косово Хашим Тачи в процеса срещу него за военни престъпления, който се води в Специализирания съд в Хага, съобщава македонското електронно издание "Република“.

Делото срещу лидерите на Армията за освобождение на Косово (АОК) в Хага ще бъде образувано до края на годината, съобщи съдията Никола Гийом.

"Ще отнеса въпроса пред съдебния съвет преди края на годината. Възнамерявам да взема решение по исканията, които са ми подадени за разглеждане досега, но не и по неспешните искания, които страните ще подават от днес до произнасяне на решението, за да не се бави процедурата“, допълни магистратът.

Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинение на Хашим Тачи през юни 2020 г.. Заедно с лидера на Демократическата партия на Косово Кадри Весели той отговаря за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната през 1998-1999 г.

По делото има и други обвиняеми, свързани с бившата АОК, която по време на войната бе командвана включително и от Тачи.