"НАТО трябва да преосмисли действията си в Украйна", е заявил на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан, предава ТАСС.

"Международната общност има собствено справедливо мнение относно ролята на НАТО, продукт на Студената война и най-голямата военна групировка в света, в украинската криза. НАТО трябва да преосмисли действията си, вместо да извършва произволни клеветнически атаки срещу Китай", е заявил дипломатът.

Лин Джиан е коментирал думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, че членовете на НАТО трябва да принудят Китай да плати за военната помощ, която Пекин оказва на Москва.

Лин Джиан е подчертал, че Китай "не е започнал войната в Украйна и не е страна в нея, страната непрекъснато полага усилия за насърчаване на мирните преговори. Препоръчваме на съответните страни да спрат да прехвърлят вината и отговорността, да всяват раздори, да спрат да наливат масло в огъня и да провокират блокова конфронтация и да започнат да правят нещо съществено за политическо разрешаване на кризата", е заключил Лин Джиан.

През февруари 2023 г. Китай публикува позиция за дипломатическо решение на войната Украйна, която включва 12 точки, включително "зачитане на суверенитета на Украйна, започване на мирни преговори и премахване на едностранните санкции".