Папа Франциск е бил готов да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, докато двамата лидери са в казахстанската столица, но Китай е заявил, че държавният глава няма достатъчно време, съобщи източник от Ватикана, цитиран от Reuters.

Източникът не съобщава подробности за това как и кога Ватиканът се е обърнал към Китай, с който води деликатен диалог за статута на Римокатолическата църква в страната.

Източникът заяви, че Ватиканът е изразил "готовност". Китайската страна е заявила, че "оценява жеста", но че в графика на Си Дзинпин не е останало време.

Папата и китайският лидер бяха в Нур-Султан в сряда. Си Дзинпин е на официално посещение, а папата - на конгрес на световните религиозни лидери.

Една среща между двамата, макар и кратка, щеше да е историческа.

В разговор с репортерите, които го придружават по време на полета му до централноазиатската република, Франциск беше попитан дали може да се срещне със Си Дзинпин в нейната столица.

Франциск отговори: "Нямам новини по този въпрос", без да уточнява.

Запитан дали е готов да отиде в Китай, Франциск отговори: "Винаги съм готов да отида в Китай".

Папата се стреми да подобри отношенията между Светия престол и Китай и да поднови оспорвано споразумение за назначаване на римокатолически епископи в азиатската държава.