Засеченият над Съединените щати китайски балон е бил оборудван за събиране на разузнавателни сигнали и е бил част от мащабна програма за въздушен шпионаж, свързана с военните, насочена към повече от 40 държави, заявиха от администрацията на президента Джо Байдън, посочвайки обхвата и възможностите на гигантския балон, пише Associated Press.

Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) използва тези балони специално за шпиониране, оборудвани с високотехнологични средства, предназначени да събират чувствителна информация по целия свят, твърдят американците.

Според администрацията подобни балони са плавали в небето над пет континента.

В Пекин, преди САЩ да предложат нова информация, говорител на китайското външно министерство повтори настояването, че големият безпилотен балон е цивилен метеорологичен балон, който се е отклонил от курса и че САЩ са "реагирали твърде силно“, като са го свалили.

"Това е безотговорно. Последните обвинения може да са част от информационната война на американската страна срещу Китай", заявиха от ведомството.

Министърът на отбраната на Китай отказа телефонно обаждане от министъра на отбраната Лойд Остин, за да обсъдят въпроса с балона в събота, съобщиха пък от Пентагона.

Китай не отговори на въпросите на кое правителствено ведомство или компания принадлежи балонът или как планира да изпълни обещанието си да предприеме допълнителни действия по въпроса.

По-рано САЩ обявиха, че китайските шпионски балони са били забелязани на най-малко пет континента през последните няколко години и че Вашингтон е в контакт със своите съюзници, за да споделя информация за операциите.

"Вече сме споделили информация с десетки страни по света, както от Вашингтон, така и чрез нашите посолства. И ние го правим, защото Съединените щати не бяха единствената цел, що се отнася до тази програма, която наруши суверенитета на страни от пет континента“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Държавния департамент.

"Кой е отговорен за това - Китай.И няма значение кои лица може или не са били отговорни“, посочи Блинкен, попитан дали смята, че китайският президент Си Дзинпин е бил наясно с операциите с разузнавателните балони.

Първият американски дипломат каза, че Вашингтон научава повече информация от усилията за възстановяване на балона.