Най-първият пример за нов клас китайски боен кораб с голяма открита палуба, наричан обикновено Type 076, постепенно се оформя. Като цяло корабът се описва като десантен, но отдавна има сведения, че той може да разполага с катапулти и съоръжения за задържане, които да поддържат въздушно крило, включващо бойни самолети без екипаж (UCAV) и други безпилотни летателни апарати с фиксирани крила, пише The War Zone.

Сателитните снимки вече показват, че Type 076 е редом до най-големия военен кораб-амфибия на Китай в момента - Type 075, и най-новия и най-голям самолетоносач на страната - Fujian. Най-забележителна е широчината на кораба. Полетната му палуба е значително по-широка от тази на Type 075 и другите десантни кораби, което ще му осигури голяма палубна площ за работа.

В момента Type 076 се строи в корабостроителницата на остров Чансин в Шанхай. Въпросната корабостроителница изглежда е свързана с дъщерното дружество Hudong-Zhonghua на Китайската държавна корабостроителна корпорация (CSSC). Hudong-Zhonghua отговаря за строителството на съществуващите Type 075, три от които са в експлоатация, а четвъртият е в процес на изграждане, и е в процес на преместване от друг обект в Шанхай в Чангсин. Мястото, където се строи Type 076, също е в непосредствена близост до корабостроителницата в Цзяннан, една от най-известните корабостроителници на CSSC, където е построен Fujian.

Официалните подробности за Type 076, който американската армия вече нарича и клас Yulan, остават ограничени.

От това, което можем да видим сега от Type 076, който изглежда се строи от около октомври 2023 г., той е значително по-голям кораб във всяко отношение. Прегледът на сателитните снимки от Planet Labs показва, че той е дълъг приблизително 263 и почти 43 метра. За сравнение, отново въз основа на сателитни снимки, Type 075 е с дължина почти 239 и 32 метра, докато Fujian е с дължина близо 316 и почти 84 метра.

Като се имат предвид физическите му размери, може да се предположи, че Type 076 ще има и значително по-голяма водоизместимост от Type 075 (оценена на 35 000 до 40 000 тона с пълен товар).