Властите в Пекин наложиха глоба на стойност близо два милиона долара на комедийно студио заради шега, при която китайската армия е била сравнена с бездомни кучета, съобщава американският вестник The New York Times, като отбелязва, че случилото се е "напомняне за непрекъснато стесняващите се граници на изразяване при лидера на страната Си Дзинпин“.

Общинското бюро за култура и туризъм в Пекин обвини популярния комик на студиото Ли Хаоши в "сериозна обида“ към Народната освободителна армия на Китай по време на две изпълнения на живо в Пекин в събота. Властите уверяват, че шегата му е имала "гнусно въздействие върху обществото“.

"Няма да позволим на нито една компания или лице да клевети безсмислено славния образ на Народната освободителна армия“, се казва в изявлението.

Органът също така обяви, че е спрял за неопределено време всички представления в Пекин, организирани от базираното в Шанхай студио Xiaoguo Culture Media. Бюрото също така конфискува около 180 000 долара от това, което официални лица описват като незаконни доходи, разкрити по време на разследването, започнало едва в понеделник. Длъжностни лица в Шанхай последваха примера, като спряха всички изпълнения на комици на студиото в града и наредиха на компанията "задълбочено обмисли“ поуките от инцидента.

Разследването започна, след като запис на Ли бе публикуван в социалните медии. В него комикът описва сцена, при която двете му осиновени бездомни кучета преследват катерица. Свирепостта на преследването, казва той, му напомнила за добре познат китайски военен лозунг за добродетел и смелост: "Поддържайте образцово поведение, бийте се, за да победите“.

Си използва лозунга на политическа среща с военна делегация през 2013 г., малко след като дойде на власт, и оттогава фразата бе популяризирана.

Скечът бе разпространен широко в китайските социални медии, след като критици заявиха, че комикът се е подиграл със сериозната реч на президента Си Дзинпин. Други обаче твърдят, че думите на Ли са извадени от контекста.