Китайските авиокомпании са започнали да избягват да летят над руското въздушно пространство при изпълнението на полети до и от САЩ, предава Reuters.

В отговор на забраната на Вашингтон за руски полети над САЩ, Москва забрани на американски авиокомпании и други чуждестранни превозвачи да летят над нейното въздушно пространство.

Според FlightAware китайските полети, които наскоро бяха одобрени от Вашингтон, са започнали да избягват руското въздушно пространство, докато одобрените преди това полети все още го използват.

От май Министерството на транспорта на САЩ заяви, че ще позволи на китайските авиокомпании да увеличат броя на пътническите полети до страната до 12 на седмица в посока. Това от своя страна се равнява на броя полети, които Пекин позволява на американски превозвачи.

Помощник-министърът на отбраната на САЩ по авиацията и международните въпроси Ани Петсънк отказа да отговори на въпроса дали одобрението на допълнителни полети е условие за използване на руското въздушно пространство.

"Директните полети са от съществено значение за увеличаване на взаимните посещения между китайския и американския народ. Надяваме се, че възстановяването на повече полети ще помогне за увеличаване на потока от хора и търговията между двете страни“, каза Лю Пен, говорител на китайското посолство в САЩ.