Изтребители на ВВС на китайската армия на няколко пъти прихващали в акваторията на Корейския полуостров канадски разузнавателен самолет CP-140 Aurora, участвал в международни операции за наблюдение на изпълнението на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корвя. Това съобщава телевизионният канал CTV, позовавайки се на официалния представител на Министерството на отбраната на Канада Джесика Ламиран.

Съгласно представената информация, канадският самолет е летял от авиобазата в Окинава от началото на октомври и се е върнал в базата в Британска Колумбия миналата седмица. Ламиран не предостави подробности за прихващанията, но подчерта, че подобни действия "трябва да се извършват по безопасен и професионален начин" и не трябва да "възпрепятстват законните операции в международното въздушно пространство".

От 2018 г. канадски военни кораби и разузнавателни самолети патрулират в Тихия океан близо до Корейския полуостров, за да наблюдават евентуални незаконни доставки на санкционирани стоки към КНДР. Техните задачи по-специално включват проследяване на всички военни и граждански плавателни съдове, които "извършват подозрителни дейности в морската зона", както и записване на събития като излитане и кацане на самолети на сушата.