Самолетоносачът на Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) Шандун напусна Южнокитайско море за първи път и в момента се намира на 370 километра източно от Южен Тайван. Това съобщи в четвъртък тайванският вестник Liberty Times.

Министърът на отбраната на острова Цю Гожен заяви в сряда, че самолетоносач на военноморските сили на НОАК е преминал през протока Лузон, който свързва Южнокитайско море с Тихия океан и в момента се намира на 200 морски мили източно от нос Елуанби (най-южната точка на острова).

"Това е първият път, когато [самолетоносачът] напуска Южнокитайско море, според настоящите оценки [тайванските] военни смятат, че това може да е част от учения, но поради чувствителността на ситуацията, министерството на отбраната продължава да следи за намеренията му“, посочва "Либърти Таймс“.

Както отбеляза министърът, тайванската армия все още не разполага с информация за това дали самолети с палубно базиране излитат от Шандун. Както посочи той, военното ведомство следи действията на кораба.

В момента ВМС на НОАК разполагат с два самолетоносача: първият от тях, Ляонин, е построен на базата на незавършения съветски тежък авионосен крайцер Варяг, закупен от Китай от Украйна. Вторият - "Шандун" - е построен от Китай самостоятелно на базата на "Ляонин". Освен това през юни миналата година КНР пусна на вода третия самолетоносач, който носи името "Фуджиан".

Морската администрация на източнокитайската провинция Фудзиен обяви на 5 април, че Китай е започнал специален съвместен патрул в Тайванския пролив, който ще продължи три дни. В същото време не се уточняват подробности относно участващите в операцията сили и средства.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти се срещна в сряда с президента на Тайван Цай Ин-вен, която е транзит в Съединените щати. След срещата Маккарти, по-специално, обяви необходимостта от продължаване на продажбите на оръжие на Тайван. Както съобщи AP, това беше първата среща в Съединените щати между председател на долната камара на Конгреса и тайвански началник на щаба, откакто Вашингтон скъса дипломатическите отношения с тайванската страна през 1979 г.

Най-големият китайски остров Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но в Пекин го смятат за неразделна част от една държава.