Пилот на изтребител от ВВС на Китай е предприел "ненужно агресивна маневра“ близо до американски разузнавателен самолет, извършващ полет в Южнокитайско море, съобщава медийният конгломерат ABS-CBS News, като се позовава на данни от военните на САЩ.

Инцидентът от миналата седмица  – който според Пентагона демонстрира модела на поведение на Китай – идва в момент на вече повишено напрежение между Вашингтон и Пекин по редица въпроси, включително около статута на Тайван и шпионския балон, който бе свален в САЩ по-рано тази година.

Уточнява се, че китайският изтребител "прелетя директно пред и само на няколко метра от носа на RC-135, принуждавайки самолета на САЩ да премине през неговата турбуленция“ в петък, се казва в изявление на Индо-тихоокеанското командване (INDOPACOM).

"RC-135 извършваше безопасни и рутинни операции над Южнокитайско море в международното въздушно пространство в съответствие с международното право“, увериха от командването.

Разсекретени видеозаписи показват изтребител, пресичащ маршрута на американския самолет, който се озовава в образувалата се турбуленция.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ сподели, че има "тревожно увеличение на броя на рисковите въздушни прихващания и конфронтации в морето" от китайски самолети и кораби - действия, които "имат потенциала да създадат опасен инцидент или грешна оценка".

"Не вярваме, че това е направено от пилоти, действащи независимо“, коментира източникът, като допълни: "Вярваме, че това е част от по-широк модел“.

Подобен инцидент с китайски изтребител и американски RC-135 се случи през миналия декември, когато машината от ВВС на САЩ е била принудена "да предприеме маневри за избягване на сблъсък“, обявиха тогава от INDOPACOM.

Съобщението за последния инцидент дойде ден, след като Пентагонът съобщи, че Пекин е отказал поканата на САЩ за среща между министрите на отбраната на двете страни в Сингапур по-късно тази седмица.