Tesla на Илон Мъск беше свалена от трона най-продаван производител на електрически превозни средства в света, след като бе изпреварена от китайската BYD, пише Yahoo!News.

Tesla е доставила рекордните 484 507 автомобила през третото тримесечие на 2023 г., съобщиха във вторник, което е ръст от 20% спрямо същия период година по-рано.

Въпреки това, той беше победен за първи път от BYD, който в понеделник разкри доставки от 526 409 за същия период.

Tesla е най-големият производител на електрически превозни средства в света от 2015 г., когато продажбите на нейните мощни автомобили изпревариха Nissan Leaf.

Оттогава обаче Китай се превърна в най-големия пазар в света за задвижвани с батерии автомобили и местни гиганти като BYD са инвестирали сериозно в производството на достъпни автомобили.

BYD, която обеща да "размаже“ западните компании, наскоро се разшири извън Китай, като продава автомобили в Обединеното кралство и Европа.

Той е подкрепен от инвестиционния инструмент на Уорън Бъфет, Berkshire Hathaway.

Компанията вече беше изпреварила Tesla по общи продажби, които включват plug-in хибридни автомобили.

Броят на доставките на Tesla миналата година беше само малко по-висок от очакванията на пазара за около 483 200 автомобила.

Това означава, че за 2023 г. като цяло компанията е продала 1,8 милиона коли.

Това е увеличение с 38 процента спрямо 2022 г. и повече от 1,6 милиона на BYD, но не успя да постигне целта на г-н Мъск от 2 милиона продажби.

Tesla започна ценова война, за да увеличи продажбите, тъй като нарастващите лихвени проценти увеличават разходите за финансиране, а по-строгите правила около американските субсидии заплашват да направят електрическите автомобили по-малко достъпни.

Миналия месец компанията беше принудена да издаде актуализация на милиони превозни средства поради опасения за безопасността, свързани с нейния софтуер за автопилот.

BYD, което означава Build Your Dreams, обяви, че навлизане в САЩ не се обмисля.

Въпреки това стартира продажби в Обединеното кралство през март и миналия месец обяви плановете си да отвори първия си европейски завод в Унгария.