"Доверието между Европейския съюз и Китай ще бъде унищожено, ако Брюксел наложи санкции на китайски компании, за които се твърди, че помагат на Русия", е заявил на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин, цитиран от РИА Новости.

Той е коментирал медийни публикации, че ЕС ще въведе ограничителни мерки срещу китайски компании, които смята, че оказват подкрепа на Русия.

"Ако съответните доклади са верни, тогава европейската страна може сериозно да наруши доверието и сътрудничеството с Китай, да изостри разцеплението и конфронтацията в света“, е заявил дипломатът, цитиран от РИА Новости.

Той е подчертал, че Китай настоява Съюза "да не поема по грешен път“ и е уверил, че Пекин твърдо ще защити законните си права и интереси, ако не го направи.

Медията напомнч, че Financial Times във връзка с проекта на нов пакет от европейски санкции, до който FT, става дума за възможни ограничения срещу седем китайски компании, които са обвинени в доставка на оборудване за Русия. Сред тях по-специално се назовават: ​​3HC Semiconductors, King-Pai Technology, както и хонконгските Sinno Electronics и Sigma Technology.

Според съобщения в медиите на срещата на посланиците на ЕС на 10 май ще бъде обсъден нов, 11-ти пакет от санкции.