Китайското ръководство забрани износа на процесори Loongson за Русия и други страни, пише руското издание "Коммерсанть“.

"Някои руски производители на електроника вече са тествали тези чипове, но сега е невъзможно да се закупят“, разкри източник, близък до Министерството на цифровото развитие на Русия.

Той добави, че руските компании не са силно зависими от китайски процесори, но ако има проблеми с паралелния внос, те се надяват да преминат към решенията на Loongson.

Сред причините за забраната за износ изданието посочва факта, че технологията е призната за стратегически важна за Китай.

"Най-добрите чипсети в Китай се използват във военно-промишления комплекс, това е основната причина, поради която те не се предлагат на външните пазари“, отбелязва източникът на "Комерсант“.

Максим Копосов, директор на компанията "Промобит“ отбелязва, че засега не вижда проблеми, тъй като в Русия няма масови проекти, използващи тези процесори. Той предположи, че забраната ще бъде формална, тъй като все още е възможно да се купуват лаптопи и дънни платки, базирани на чипа Loongson.