Лидерите на Групата на седемте (Г-7) провеждат последния ден от разговорите на годишната си среща на върха в петък, като Китай е водеща тема в дневния ред, преди папа Франциск да се появи на историческо място, за да обсъди изкуствения интелект (ИИ), предаде ANSA.

Към папата ще се присъединят още 10 държавни и правителствени ръководители, включително министър-председателят на Индия и кралят на Йордания, тъй като Г-7 отваря вратите си за външни лица, за да покаже, че не е затворен и ексклузивен клуб.

По време на първия ден от срещата си в Южна Италия държавите от Г-7 се споразумяха за предоставяне на заеми в размер на 50 млрд. долара (91.75 млрд. лева) за Украйна, обезпечени с лихви от замразени руски активи, като обявиха споразумението за мощен сигнал за решимостта на Запада, допълва Reuters.

Макар че все още трябва да се уточнят много подробности, очаква се членовете на Г7 - САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания - и Европейският съюз (ЕС) да допринесат за заема, като парите трябва да достигнат до Киев до края на годината.

"Това е една историческа стъпка, която правим днес", коментира германският канцлер Олаф Шолц.

"Това е и ясен сигнал към руския президент (Владимир Путин), че той не може просто да седи и да се надява, че фискалните проблеми в страната, която подкрепя Украйна, ще му позволят един ден да спечели тази война", допълва той.

Докато Украйна доминираше през първия ден на разговорите, в петък сутринта ключов въпрос ще бъде Китай.

Очаква се лидерите да изразят загриженост относно прекомерния промишлен капацитет на Китай и подкрепата му за Русия.

Тази седмица САЩ наложиха нови санкции на базирани в Китай фирми, които доставят полупроводници на Русия, на фона на притесненията от все по-агресивната позиция на Пекин спрямо Тайван и сблъсъците с Филипините заради конкурентни морски претенции.

"Китай не доставя оръжия (на Русия), а способността да произвежда такива оръжия и наличните технологии за това, така че всъщност помага на Русия", заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред репортери по време на срещата на върха, след като подписа двустранен договор за сигурност с украинския президент Володимир Зеленски.

Във вторник ЕС обяви, че от юли ще наложи допълнителни мита в размер до 38,1 % върху вноса на китайски електромобили, рискувайки ответни мерки от страна на Пекин, който обеща да предприеме мерки за защита на интересите си.

В Г-7 обаче има различия по отношение на начините за противодействие на китайските държавни субсидии, като Европа се стреми да избегне тотална търговска война с Пекин.

Аудиенция на папа Франциск

Освен речта си за ИИ, папата ще проведе множество двустранни срещи, включително с Джо Байдън, Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Това е исторически ден. Ще посрещнем Светия отец. Това е първият път, когато  глава на Римокатолическата църква ще участва в срещата на Г-7. Горда съм, че това ще се случи под италианското председателство", сподели италианският министър-председател Джорджа Мелони пред репортери в четвъртък (13 юни).

Лидерите ще обсъдят и имиграцията - ключов въпрос за Мелони, която настоява Европа да ѝ помогне да ограничи нелегалните потоци от Африка и стартира водещ план за стимулиране на развитието на континента, за да се справи с първопричината за заминаванията.

Много от лидерите ще отпътуват от Италия късно в петък, включително Байдън, а Мелони заяви, че те вече са постигнали съгласие по заключенията на срещата на върха, които трябва да бъдат одобрени в края на деня.