Китай симулира удари по кораби на ВМС на САЩ по време на военноморските си маневри. Целта на тези учения е да се предотврати намесата на сили на трети страни в случай на война с Тайван, предава Reuters, като се позовава на официален доклад на Тайван относно военните учения на Китай.

КНР концентрира своите сили за потенциална атака срещу острова, отбелязва агенцията. В стратегията на Пекин основната цел е веригата от острови, която се простира от Япония и минава през Тайван, Филипините и Борнео. Те покриват бреговете на Китай и могат да се превърнат във военен плацдарм.

В доклада също така се посочва, че Поднебесната империя е в състояние да изпрати свои агенти на острова, за да наруши системите за контрол и да повреди инфраструктурата. Друга потенциална опасност Тайван смята за електронни атаки, които ще повредят комуникациите.

 

Според доклада в случай на война корабите на ВМС на САЩ ще навлязат в първата островна верига и ще станат цел на Китай. Според тайванските власти Китай се стреми да установи стратегически контрол над споменатите острови до 2035 г.

В същото време Щатите редовно изпращат военни кораби в Южнокитайско море. Понякога те минават близо до китайските острови и през Тайванския пролив, което предизвиква осъждане от страна на КНР. А в САЩ водните патрули се наричат ​​мисии за гарантиране на свободата на корабоплаването.

Припомняме, че напрежението между Китай и Тайван се увеличи след посещението на острова на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. КНР започна военни учения край бреговете на частично призната държава. Тайван ги нарече симулирана атака.

Китай също прекъсна диалога със САЩ по военните и климатичните въпроси и бяха наложени санкции срещу Пелоси и най-близкото й семейство.

Тайван откри предупредителен огън по китайски дрон на 30 август. Ден по-късно военните сили на острова свалиха дрон на Поднебесната империя.