Националният здравен орган на Китай обяви смекчаване на ограничителните мерки срещу COVID-19 на национално ниво, предава Reuters.

Новите разпоредби предвиждат, че заразените, които прекарват вируса без или с леки симптоми, може да бъдат поставени под карантина по домовете си – знак, че Китай подготвя хората си да живеят с болестта.

Повечето случаи на заразяване с коронавируса са асимптоматични или леки и не се изисква специално лечение, се казва в изявление на Националната здравна комисия.

"Асимптомните лица и леките случаи може да бъдат изолирани у дома, като същевременно се засилят наблюдението на здравето си. Те може да бъдат преместени в определени болници за лечение своевременно, ако състоянието им се влоши“, става ясно още от изявлението.

В продължение на почти три години Китай управлява COVID-19 като опасна болест наравно с бубонната чума и холерата, но от миналата седмица някои висши служители признаха за първи път, че COVID-19 не е по-смъртоносен от сезонния грип.

Промяната в карантинните протоколи отразява корекции в мерките за превенция и контрол според характеристиките на мутациите на вируса, уточниха от НЗК.

По-рано през годината цели общности биваха блокирани, понякога за седмици, след като биваше открит дори само един положителен случай. Миналия месец нови, по-малко строги правила за карантина изискваха само локдаун на засегнатите сгради.