Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че страната е готова да работи с Беларус за насърчаване на стабилното развитие на двустранните отношения на най-високо ниво, съобщиха държавните медии, предава Reuters.

Си подчерта, че Китай и Беларус трябва да се подкрепят взаимно в "защитата на собствените си основни интереси, да се противопоставят на намесата на външни сили във вътрешните работи и да защитават суверенитета и политическата сигурност на двете страни“.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е в Пекин за участие в няколко държавни срещи. Двамата лидери подписаха съвместно изявление, с което затвърдиха по-нататъшното развитие на "всестранно" и всеобхватно стратегическо партньорство между страните, а Китай подписа "безгранично" партньорство с Русия, която е близък съюзник на Беларус, точно преди Москва да нахлуе в Украйна преди година.

Китай и Беларус също подписаха редица документи за двустранно сътрудничество в областта на икономиката и търговията, промишлеността, селското стопанство, науката и технологиите, здравеопазването, туризма и спорта, съобщи Xinhua.