Китай ще изпрати специален представител в Украйна за разрешаване на "кризата". Това заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, съобщи РБК-Украйна , позовавайки се на The Guardian.

"Китай ще изпрати специален представител на китайското правителство за Евразия в Украйна и други страни за задълбочена комуникация с всички страни по отношение на политическото уреждане на кризата в Украйна“, заяви говорителят.

Тя подчерта, че Китай е ясен и последователен в желанието си да развива двустранните отношения с Украйна и стратегическото партньорство. Говорителят повтори думите на Си Цзинпин, че "в украинската криза Китай винаги стои на страната на мира и основната му позиция е в  насърчаване на мирните преговори“.

"Китай не създаде украинската криза и не е страна в кризата. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и отговорна голяма страна, Китай няма да седи със скръстени ръце, няма да налива масло в огъня и няма да използва ситуацията за своя собствена изгода".

Китайското външно министерство не уточни дали страните са постигнали конкретни споразумения. Въпреки това, според говорителя, Китай ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна "доколкото е по силите му".