В Китай е създаден нов тип безпилотен хиперзвуков летателен апарат, а според разработчиците този тип дрон е в състояние да отправи предизвикателства към най-съвременните американски изтребители по отношение на аеродинамичните характеристики.

Според вестник South China Morning Post новият хиперзвуков дрон може да се похвали с коефициент на подемна сила от 8,4 при дозвуков полет.

Съотношението подемна сила към съпротивление е критичен параметър за измерване на аеродинамичната ефективност. По-висока стойност показва, че самолетът има по-голяма устойчивост на гравитация и му позволява да лети на по-голямо разстояние.

Сега F-22 е единственият изтребител в американската армия, способен на продължителен полет със свръхзвукова скорост.

Уилям Охлшлагер, старши аерокосмически инженер във Федералната авиационна администрация (FAA), уверява, че F-22 може да постигне максимален коефициент на подемна сила от 8,4.

Китайският хиперзвуков дрон поддържа коефициент на подемна сила над 4, дори когато се движи с шест пъти скоростта на звука, което показва по-добра аеродинамична ефективност в сравнение с F-22 като цяло.

Такива характеристики позволяват на дрона да маневрира дори в разредена атмосфера и на големи височини, което представлява предизвикателство за системите за противоракетна отбрана, които разчитат на прогнозиране на траекториите на полета.