Китайските власти разкритикуваха изявленията на американския президент Джо Байдън за Тайван, Пекин вече е изразил остър протест пред Вашингтон, заяви говориителят на китайското външно министерство Мао Нин, цитирана от РИА Новости.

"Изявленията на американската страна грубо нарушават принципа "единен Китай“ и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета, сериозно нарушават важния ангажимент на САЩ да не подкрепят независимостта на Тайван и изпращат фалшив сигнал към сепаратистките сили на острова да обявят независимост“, отбеляза дипломатът.

По-рано Байдън в интервю пред CBS заяви, че Съединените щати ще защитят Тайван, ако Пекин се опита да превземе острова с военни средства, "ако има безпрецедентна атака“. В същото време той подчерта, че Вашингтон не насърчава стремежите на Тайпе да получи независимост от Китай, въпреки сътрудничеството с острова.

След като интервюто беше записано, CBS поиска от Белия дом да коментира изявлението на Байдън. Служител на администрацията заяви, че политиката на САЩ спрямо Тайван не се е променила.

Миналата седмица CNN, цитирайки заместник-директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Дейвид Коен, съобщи, че китайският президент Си Дзинпин предполагаемо е инструктирал своите военни да се подготвят за установяване на военен контрол над Тайван до 2027 г.

Ситуацията около Тайван ескалира през август, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайпе. В отговор Пекин започна широкомащабни военни учения край бреговете на острова, наложи санкции на две тайвански фондации, самата Пелоси и нейните роднини, и предприе други мерки. Китайското външно министерство възложи отговорността за всички негативни последици на Вашингтон и Тайпе.

КНР не признава суверенитета на Тайван, смята го за своя провинция и категорично се противопоставя на контактите му с официални лица и военни от други страни.