Във вторник Китай публикува концепция на своя Инициатива за глобална сигурност. Текстът е разпространен от агенция "Синхуа“.

Както се посочва в документа, поддържането на мира и сигурността в целия свят и насърчаването на глобалното развитие и просперитет трябва да бъде стремеж на цялата международна общност.

Отбелязва се, че инициативата е насочена към справяне с основните проблеми на международните конфликти, подобряване на управлението на глобалната сигурност, насърчаване на съвместните международни усилия за осигуряване на по-голяма стабилност и сигурност в една нестабилна и променяща се епоха, за да се насърчи траен мир и глобално развитие.

През април 2022 г. китайският президент Си Дзинпин, говорейки при откриването на форума Боао за Азия, представи инициатива в областта на глобалната сигурност.

Публикуваната във вторник концепция съдържа шест ключови принципа на глобалната сигурност. Освен това Китай определи 20 приоритетни области за международно сътрудничество в областта на глобалната сигурност.

Шест принципа

Първият принцип включва необходимостта да се придържаме към визията за обща, всеобхватна, споделена и устойчива сигурност, по-специално да зачитаме и гарантираме сигурността на всяка страна, да насърчаваме сътрудничеството, да гарантираме сигурност чрез политически диалог и мирни преговори.

Второ, ангажиментът за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички страни трябва да бъде спазен. В документа се казва, че всички държави - големи или малки, силни или слаби, богати или бедни - са равноправни членове на международната общност. Техният суверенитет и правото на самостоятелен избор на обществено устройство и път на развитие трябва да се зачитат. Намесата във вътрешните им работи е недопустима.

Трето, необходимо е да останем ангажирани със спазването на целите и принципите на Хартата на ООН. Китай призовава всички страни да се придържат към многостранен подход, да поддържат международната система с централната роля на ООН. В документа се посочва още, че манталитетът на Студената война, едностранчивостта, блоковата конфронтация и хегемонизмът противоречат на духа на Хартата на ООН и трябва да бъдат отхвърлени.

Четвъртият принцип е да се вземат на сериозно законните опасения за сигурността на всички страни. Подчертава се, че сигурността на една държава не трябва да се гарантира за сметка на сигурността на други. Всяка държава, която търси собствена сигурност, трябва да вземе предвид разумните опасения за сигурността на другите държави.

Пето, необходимо е да останем ангажирани с мирното разрешаване на разногласия и спорове между страните чрез диалог и консултации. Както беше посочено, войната и санкциите не са фундаментални решения на споровете. Международната общност трябва да подкрепя всички усилия за насърчаване на мирното разрешаване на кризи и насърчаване на страните в конфликта да изграждат доверие, да разрешават спорове и да повишават сигурността чрез диалог.

Шестият принцип е да се поддържа сигурност както в традиционните, така и в нетрадиционни направления. Подчертава се, че в съвременния свят традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността са до голяма степен взаимосвързани. Китай призовава всички страни да работят заедно за разрешаване на регионалните спорове и глобални проблеми като тероризъм, изменение на климата, кибер и биологична сигурност.