На фона на указа на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация Китай настоя за преговори и прекратяването на огъня в Украйна, съобщава вестник Global Times.

Пекин "призовава за прекратяване на огъня чрез преговори и решения, които отговарят на опасенията за сигурността на всички страни“, цитира изданието думите на говорителя на Министерството на външните работи на Китай Уан Уенбин.

"Разумните опасения за сигурността на всяка страна трябва да бъдат оценени и всички усилия, водещи до мирно разрешаване на кризата, трябва да бъдат подкрепени. Китай призовава за диалог и консултации за изглаждане на различията“, добави Уан.

По-рано в телевизионно обръщение към нацията Путин заяви: "Смятам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за обявяване на частична мобилизация в Руската федерация“. Ден по-рано в контролираните от военните на Москва украински територии бе обявено провеждането на референдуми за присъединяването им към Русия.

Военният министър на страната Сергей Шойгу поясни, че мобилизацията се извършва за контрол на "вече освободени територии“ и в рамките й ще бъдат призовани около 300 000 резервисти.

На свой ред британският министър на отбраната Бен Уолъс описа заповедта на Путин за частична мобилизация и плановете за провеждане на "незаконно анексиране на части от Украйна“ като "признание, че неговият план в Украйна се проваля“.