Въпросът с Тайван е "първата червена линия", която САЩ не трябва да пресичат с Китай. Това се казва в изявление, разпространено в четвъртък от китайското външно министерство, предава ТАСС.

"Тайванският въпрос е един от ключовите интереси на Китай и е първата червена линия, която не трябва да се преминава в китайско-американските отношения“, се казва в документа.

Твърди се, че "независимостта на Тайван“ е несъвместима с мира и стабилността между двете страни на Тайванския пролив.

"Отново призоваваме американската страна да се придържа стриктно към принципа "единен Китай“ и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета и да приложи на практика обещанието, дадено от ръководството на САЩ, да не подкрепя независимостта на Тайван“, се казва в изявлението .

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти се срещна в сряда с президента на Тайван Цай Ин-вен, който е транзит в Съединените щати. След срещата Маккарти, по-специално, обяви необходимостта от продължаване на продажбите на оръжие на Тайван. Според Associated Press това е първата среща в САЩ между председателя на долната камара на Конгреса и държавния глава на Тайван, откакто Вашингтон скъса дипломатическите отношения с тайванската страна през 1979 г.