Китай разкритикува САЩ, Обединеното кралство и Австралия за сделката им за изграждане на нови ядрени подводници, заявявайки, че "вървят по опасен път", съобщава Sky News.

Aвстралийският премиер Антъни Албанезе, британският министър-председател Риши Сунак и президентът на САЩ Джоузеф Байдън обявиха споразумение между държавите, които са членове на съюза AUKUS, за предоставяне на ядрени подводници на австралийския флот. В същото време страните настояват, че споразумението не увеличава риска от разпространение на ядрени оръжия. Плавателните съдове ще носят конвенционални оръжия, а ядрените реактори ще бъдат запечатани.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин заяви, че трите страни са "пренебрегнали" опасенията на международната общност.

В същото време Байдън заяви, че "няма по-добри партньори" за САЩ от Великобритания и Австралия, когато става въпрос за осигуряване на безопасността в Тихия океан.

Запитан дали е загрижен, че Китай ще гледа на споразумението за подводници AUKUS като акт на агресия, г-н Байдън отговори: "Не“. Той каза, че очаква скоро да разговаря с китайския лидер Си Дзинпин, но не каза кога.

"В продължение на 18 месеца сме в контакт (с Китай) чрез AUKUS и чакаме повече информация от тях за техните намерения“, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, имайки предвид военното натрупване на Китай, включително ядрени подводници .

Венбин отбеляза още, че Китай и Съединените щати поддържат необходимата комуникация, като предупреди: "Ние вярваме, че стойността и значението на комуникацията се крие в подобряването на разбирателството, разрешаването на различията, а не в името на комуникацията“.