На първата годишнина от войната Министерството на външните работи на Китай представи план от 12 точки за политическо уреждане на кризата в Украйна, публикуван на официалната интернет страница на външнополитическото ведомство в Пекин и цитиран от водещите световни медии.

В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността ръководителят на Службата на Комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) Ван И обяви, че властите на страната му ще подготвят документ за позицията на Китай по въпроса за постигането на мир в Украйна. В речта си той отбеляза, че документът ще се основава на предложенията на китайския президент Си Дзинпин.

Мирни преговори и прекратяване на огъня

В документа Китай определя диалога и преговорите като "единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна“ и призова всички страни да подкрепят Москва и Киев в "придвижването един към друг" и възобновяването на прекия диалог възможно най-скоро. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за възобновяване на преговорите.

Освен това Китай призова да "не се налива масло в огъня“, да се предотврати по-нататъшна ескалация и излизането на кризата в Украйна извън контрол, както и да се помогне ситуацията към пълното прекратяване на огъня и военните действия.

В документа се казва, че суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат гарантирани. Китай също призовава за изоставяне на манталитета на Студената война, противопоставяне на основа блоковата конфронтация и вземане под внимание на разумните интереси и опасения за сигурността на всички страни. Подчертава се също, че сигурността на една страна не може да бъде гарантирана чрез компрометиране на сигурността на други държави.

Предотвратяване на ядрена война

В своя план Китай отново призова за избягване на ядрена криза. Пекин отбелязва, че ядрена война не трябва да се отприщва и също така призовава за противодействие както на заплахите от използването на ядрени оръжия, както и за предотвратяване на разпространението на такива.

Китай призова за гарантиране на безопасността на атомните електроцентрали и други граждански атомни съоръжения и за предотвратяване на ядрени аварии поради човешка грешка.

Освен това Китай заяви, че категорично се противопоставя на разработването и използването на биологични и химически оръжия от която и да е страна при каквито и да е обстоятелства.

Хуманитарна криза и размяна на затворници

По отношение на хуманитарната ситуация в Украйна Китай призова за подкрепа на всички мерки за смекчаване на кризата в тази област. Отбелязва се необходимостта от увеличаване на хуманитарната помощ за "съответните райони“, както и създаване на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от зоната на конфликта. Освен това се подчертана важността на предотвратяването на разрастването на мащаба на хуманитарната криза, както и подкрепата за координиращата роля на ООН при изпращането на хуманитарна помощ в зоната на конфликта.

В документа се отбелязва, че страните в конфликта трябва да защитават жените, децата и "другите жертви на конфликта“. Отбелязва се също, че Китай подкрепя размяната на военнопленници между Русия и Украйна и призовава всички страни да създадат още по-благоприятни условия за това.

Световна икономика и следвоенно възстановяване

В своя документ Китай отново призова за гарантиране на стабилността на производството и веригите за доставки в контекста на украинската криза, както и за предотвратяване на политизирането на световната икономика и превръщането й в оръжие. Пекин отбелязва колко е важно да се предотврати кризата да засегне международното сътрудничество в енергетиката, финансите, търговията с храни и транспорта.

Освен това Китай призовава за износ на зърно и прилагане на споразумението, подписано от Русия, Турция, Украйна и ООН за транспортиране на храни през Черно море.

В документа се подчертава, че Китай е против едностранните санкции, защото – според Пекин - те не само не могат да разрешат проблема, но и създават нови.

Документът включва и клауза за следвоенно възстановяване в зоната на конфликта. Китай призова международната общност да предприеме подходящи действия и изрази готовността си също да предостави помощ и да играе конструктивна роля в това отношение.