Китай демонстрира своята свръхзвукова противокорабна ракета пред широката общественост за първи път, за да предупреди Вашингтон да не пречи на плановете за обединяване на континентален Китай и Тайван, пише South China Morning Post.

"Целта на демонстрирането на YJ-21 на авиошоуто е да предупреди Съединените щати да не се намесват в плановете на Пекин да върне Тайван. <...> Нито една от американските системи за противовъздушна отбрана с морско базиране не е в състояние да прихване хиперзвукова ракета“, каза главният редактор в интервю за изданието на канадското военно списание Kanwa Asian Defense Андрей Чан.

Той също така добави, че това е сигнал само за Вашингтон, а не за Тайпе, тъй като тайванските въоръжени сили не могат да противодействат на подобни оръжия.

Според SCMP забелязаните ракети са експортна версия на китайските свръхзвукови противокорабни ракети YJ-21.

Чан посочи пред изданието, че представените оръжия са по-големи от руските хиперзвукови "Кинжали" по размер и следователно обсегът им на поразяване ще бъде повече от две хиляди километра.

"Отличителната конична форма на бойната глава е подобна на руската хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване "Кинжал", която е в състояние да носи ядрен полезен товар и се твърди, че може да достигне 12 Маха.

Въпреки това, отбелязва SCMP, експертите казват, че китайските ракети са по-мощни и способни да възпрат американските кораби от навлизане в региона в случай на конфликт.

Миналата седмица Китайската централна телевизия показа бомбардировач H-6K с ракети, обозначени с "2PZD-21" под всяко крило. H-6K кацна на летище Жинван в Джухай, за да бъде представен на Airshow China

Airshow China, най-голямото авиационно изложение в Китай, се провежда в град Джухай в южната китайска провинция Гуандун от 1996 г. Темите му са военни и граждански самолети, космически технологии, оръжия и военна техника за десант, противовъздушна отбрана и системи за електронна борба. Тази година изложението ще се проведе от 8 до 13 ноември. Очаква се в него да участват над 740 компании от 43 страни и региони на света.

Ситуацията около Тайван се изостри значително след посещението на острова в началото на август на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Китай, който смята острова за една от своите провинции, осъди посещението на Пелоси, виждайки в този ход подкрепата на САЩ за тайванския сепаратизъм, и проведе широкомащабни военни учения.

Официалните отношения между централното правителство на КНР и нейната островна провинция бяха прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в гражданска война с Комунистическата партия на Китай, се преместиха в Тайван. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години. От началото на 90-те години страните започнаха да контактуват чрез неправителствени организации - Пекинската асоциация за развитие на отношенията през Тайванския пролив и Фондацията на Тайпе за обмен между двете страни.