Китай призова европейските страни "да изиграят роля“ за провеждането на мирни преговори между Русия и Украйна. Пекин иска Европа да подкрепи неговият мирен план. Това заяви ръководителят на комисията по външните работи на Китай Ван И, цитиран от Bloomberg.

Първият дипломат на азиатския гигант е направил този призив в разговор с дипломатическия съветник на президента на Франция Еманюел Бон, отбелязва агенцията.

"Китай се надява, че Франция и други европейски страни също ще изиграят полагащата им се роля", заяви Ван И. Прекратяването на огъня, краят на войната и възобновяването на мирните преговори "трябва да бъдат стратегически консенсус между Китай и Европа", подчерта дипломатът.

Отбелязва се, че обаждането на Ван И е дошло веднага след държавното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Русия, по време на което руският държавен глава Владимир Путин приветства предложенията на Китай, очертани в "мирния план“.

По-рано в САЩ предупредиха, че предложенията на Китай всъщност са насочени към замразяване на войната и това може да усложни преговорния процес и да даде на Руската федерация допълнително време за извършване на агресивните си действия на територията на Украйна.

Белият дом също предупреди, че Китай не може да бъде безпристрастен посредник между Украйна и Русия. Защото Пекин все още не е осъдил руската инвазия и продължава да търгува с Москва.