Телефонният разговор, който китайският президент Си Дзинпин проведе в сряда с украинския президент Володимир Зеленски, показа подкрепата на Китай за Русия в украинския конфликт, но с условието да не използва ядрени оръжия. Това мнение изрази в сряда в електронната си версия канадският вестник The Globe and Mail.

"В китайската дипломация рядко има случайности", посочва изданието. "Като избра годишнината от [трагедията в] Чернобил (26 април 1986 г), за да разговаря най-накрая със Зеленски, Си Дзинпин допълнително изясни червените си линии тази война. Китай подкрепя Русия, но с недвусмислената уговорка да не използва ядрени оръжия: "Диалогът и преговорите са единственият жизнеспособен изход от украинската криза“, се казва в китайското комюнике след разговор между двамата лидери в сряда. "Никой няма да спечели ядрена война“.

The Globe and Mail смята, че Си Дзинпин е заел страната на Москва, предлагайки отново своя мирен план за разрешаване на конфликта, "който Киев и Западът смятат за безполезен“. "Украинските сили сега са в последния етап на подготовка за контранастъпление, което се надяват да доведе до освобождаването на части от Южна и Източна Украйна <....> и сега това контранастъпление ще изглежда на някои като агресивен ход, сякаш Украйна отказва възможността за сключване на мир и вместо това предпочита да продължи войната. Вестникът посочва, че "разказите на Москва“ в този конфликт се подкрепят "в голяма част от земното кълбо, особено в страните от БРИКС“.

На 26 април се проведе телефонен разговор между президента на Китай и президента на Украйна. Зеленски коментира в Twitter, че разговорът със Си Дзинпин е бил дълъг и съдържателен. Първият телефонен разговор между Зеленски и Си Дзинпин се проведе на 13 юли 2021 г. Държавните глави размениха и поздравителни телеграми през януари 2022 г. по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения.