Китай отказа да позволи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Пекин. Пекин не е готов да организира отново визитата на Блинкен, след като външният министър на САЩ внезапно отмени посещението си в страната през февруари, пише Financial Times.

Блинкен заяви по-рано тази седмица, че посещението в Китай ще се състои, "когато условията са подходящи" и добави, че целта не е нито да се сдържа Китай, нито да се включи в нова студена война.

Доклад на Financial Times твърди, че китайски служители са загрижени, че администрацията на Байдън може да публикува доклад на ФБР за сваления китайски балон с физически доказателства и че данните могат да бъдат публикувани по време на посещението на Блинкен в Китай, цитира Reuters.

ФБР и Съветът за национална сигурност отказаха да съобщят дали резултатите от разследването ще бъдат оповестени публично.

Китайският външен министър Цин Ган повдигна въпроса пред американци, които присъстваха на Китайския форум за развитие в Пекин миналия месец, потвърдиха трима души, запознати със събитието.

Цин описа разследването на ФБР като друг проблем, който затруднява стабилизирането на отношенията между САЩ и Китай.

Въпросът предизвика разделение в администрацията на Байдън, като някои служители настояваха доказателствата да бъдат разсекретени и публикувани, за да докажат, че балонът е извършвал разузнаване, според Financial Times.

Конгресът на САЩ вероятно ще поиска резултатите от разследването на ФБР да бъдат публично достояние.

Друга част в администрацията на САЩ обаче твърди, че оповестяването на информацията би провалило усилията за рестартиране на така необходимия ангажимент на високо ниво между Вашингтон и Пекин в момент, когато отношенията са на най-ниското си ниво от установяването на дипломатически отношения през 1979 г.