Китайското правителство планира тази година да ускори програмата за модернизация на Народната освободителна армия на Китай и да засили бойната подготовка на войските. Това се посочва в доклада на правителството, разпространен при откриването на първата сесия на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП, най-висшият законодателен орган), предава ТАСС.

"Необходимо е цялостно укрепване на управлението на военното дело, консолидиране и умножаване на резултатите от реформата на националната отбрана и въоръжените сили, подобряване на интегрираното планиране на работата по водене на военна борба, изграждане на армия и бойна подготовка при изпълнение на критични задачи и ускоряване на изпълнението на основните програми за развитие на националната отбрана", подчертава министърът в доклада.

"Необходимо е укрепване на интегрираната държавна стратегическа система и изграждане на съответния потенциал, увеличаване на държавната мощ в областта на отбранителната наука, технологии и индустрия“, се казва в документа.

Според проектобюджета за 2023 г., Китай възнамерява да увеличи финансирането на отбраната със 7,2% през 2022 г. до 1,553 трлн. юана (около 224,85 млрд. долара). През 2022 г. Китай увеличи разходите за отбрана със 7,1%, до 1,451 трлн. юана (около 229,07 млрд. долара), а през 2021 г. - с 6,8%, до 1,356 трлн. юана (около 209 млрд. долара).

Много международни организации, включително Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI), смятат, че Китай значително занижава официалните данни за военния бюджет и реалният му обем може да бъде по-висок с 25 до 50%. Според анализаторите, публикуваните данни не включват няколко много важни позиции: разходи за стратегически сили, отбранителни научно-технически разработки, внос на чуждестранно оръжие, Народна въоръжена полиция (аналог на вътрешните войски) и други паравоенни въоръжени формирования. Не се вземат предвид и разходите на провинциалните власти за военни нужди.