Китай планира да завърши мисия за кацане на човек на Луната до 2030 г., пише The ​​New York Times, цитирайки изявление на заместник-директора на Програмата за пилотирани полети на Китай Лин Сицян. Така амбициите на Китай да извърши пилотиран полет до Луната са потвърдени на най-високо ниво, отбелязва вестникът.

Както припомня изданието, китайските учени по-рано посочиха целта за завършване на мисията до 2030 г. Например главният дизайнер на китайската програма за изследване на Луната заяви миналия месец, че кацането през 2030 г. няма да е проблем.

Лин Сицян обяви, че проектът за кацане на Луната, който е част от по-голяма програма за изследване на Луната, известен също като проект "Чание“, кръстен на китайската богиня на Луната, е стартиран наскоро, въпреки че той не даде подробности. По думите му проектът ще бъде насочен и към осигуряване на възможност за кратък престой на повърхността на Луната, събиране на проби и провеждане на изследвания. Съобщението беше направено в понеделник на пресконференция, за да отбележи полета на трима тайконавти до новата космическа станция на Китай, която беше завършена в края на миналата година.

Както подчертава изданието, кацането на човек на Луната би било крайъгълен камък в изследването на космоса както за Китай, така и за целия свят: нито един човек не е бил на Луната след американските мисии през 60-те и 70-те години, което също е обект на разгорещени спорове. Също така "това може да бъде значително постижение за Китай в нарастващото му съперничество със Съединените щати в космоса“, се отбелязва в статията.

В същото време НАСА реализира своя програма за изпращане на хора - включително първата жена и първия човек с небял цвят на кожата - на Луната като цел до 2025 г., припомня вестникът. Но тази програма се сблъска със закъснения. И Пекин, и Вашингтон също са си поставили цели за изграждане на изследователска станция на Луната и изпращане на хора на Марс.

Космосът се превърна в поредната арена на напрежение между САЩ и Китай, напомняща за космическата надпревара между Съединените щати и Съветския съюз по време на Студената война. Администраторът на НАСА Бил Нелсън заяви, че Съединените щати трябва да се "пазят" от китайските опити да поемат контрол над лунната повърхност и да държат американците далеч от нея. В доклад на Пентагона миналата година се казва, че Китай може да надмине космическия капацитет на Америка до 2045 г. Космическата програма на Китай се разрасна бързо през последните години, докато Америка често е затънала в противоречиви приоритети и смяна на администрации.

Докато някои се надяваха, че Китай и Съединените щати могат да си сътрудничат в изследването на космоса, дори когато геополитическото напрежение нараства, всъщност законът на САЩ забранява прякото взаимодействие с китайската космическа агенция или компании, притежавани от Китай, припомня вестникът. Междувременно Китай даде знак, че ще си сътрудничи с Русия в областта на космическите програми