Китайските военни съобщиха в четвъртък, че са засекли и прогонили американски разрушител, който незаконно е навлязъл във водите около Параселските острови в Южнокитайско море, предава Reuters.

В изявление военните обявиха, че разрушителят с управляеми ракети USS Milius е нахлул в териториалните води на Китай, подкопавайки мира и стабилността в оживения воден път.

 

"Силите на този театър ще поддържат високо състояние на бойна готовност през цялото време и ще предприемат всички необходими мерки за решителна защита на националния суверенитет и сигурност, както и на мира и стабилността в Южнокитайско море“, заяви Тиен Джунли, говорител на командването на южния театър на Китай.

Военноморските сили на САЩ в четвъртък оспориха изявлението на китайската армия, заявявайки, че разрушителят е провеждал "рутинни операции" в Южнокитайско море и не е бил прогонен.

"Съединените щати ще продължат да летят, плават и оперират навсякъде, където международното право позволява“, се казва в изявление на 7-ми флот на ВМС на САЩ.

Напрежението между САЩ и Китай нараства в района.

Съединените щати коват съюзи в Азиатско-тихоокеанския регион, опитвайки се да ограничат разпространението на влиянието на Китай в Южнокитайско море и Тайванския пролив.